Ana içeriğe atla

Milli Takıma Ağrı'dan Futbolcu Gidermi


Başlığa bakıldığında herkes cevap olarak hayır diyebilir.

Hatta şiddetle karşı çıkabilir.

Ağrı'dan bu güne kadar kaç futbolcu çıkmış ki, şimdi çıksın diyebilir.

Gerçeğine bakarsanız Türkiye Futbol Federasyonu'nun kuruluşundan bu güne kadar Ağrılı bir futbolcuyu milli takımlarda kimse izlememiştir.

***********

Farklı branşlarda temsilcilerimiz oldu genellikle.

Adem Kılıççı, Bayram Malkan, Fecri İdin, İhsan Kösen boks branşında gururumuz oldular yıllarca.

Sadık Salman, Elfesiya Alptekin’in isimleri de hala akıllardaki tazeliğini koruyor.

Bir çok branşta yetiştirdiğimiz önemli sporcular var iken, futbolda milli düzeyde sporcu yetişmemesinin nedeni ne peki?


************

Bir boksörün yada bir atletin başarı elde etmesi kısa vadede mümkün değildir. Büyük çaba, özverili bir emek ve zaman ister. 1500m yarışlarında kısa vadede bir atletten derece yapmasını bekleyemezsiniz. Bir ay içerisinde bir boksörden rakibini nakavt etmesini bekleyemezsiniz.

Ama konu futbol olunca, herkeste beklenti kısa vadeli oluyor. Oysa ki biz futbolda kısa vadede olan beklentimizi, uzun vadeye çekersek, başarı neden gelmesin. Ülkemizin bu konudaki en önemli rol modeli Altınordu Futbol Kulübü. Bu kulüp, futbolu uzun vadeli, temel ahlaki değerlerinde benimsendiği bir oyun olarak görüyor. Bu sebeple kuruluşundan bu güne Berke Özer, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ve Enis Destan gibi isimler hem ülke hemde dünya futboluna kazandırmayı başardılar. Bu başarının temeli elbetteki iyi sistem, uzun vadeli planlama ve iyi bir akademi.

 

************

Ağrı'da yetişen çocukların, İzmir’de bulunan Altınordu Spor Kulübünde yetişen çocuklardan hiç bir eksiği yok. Hatta fiziksel olarak daha dirençli bir yapıya sahipler. Bu çocuklara uzun vadeli programlama, akademik çalışma, tesis ve spor malzemesi destekleri sağlanarak benzer bir başarı neden elde edilmesin.

Bu konuyu fark eden İbrahim Çeçen Vakfı, Ağrı'da ki çocukların başarıları olmalarını sağlayabilmek amacı ile Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile ortak bir çalışma yürütmeye başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, projedeki çocukların antrenör görevlendirmelerini yaparak projeye katkı sundu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ise spor tesislerini açarak çocuklarımızın antrenman yapmalarını sağladı.

Proje olgunlaştı ve Ağrı'da 11-12 yaş gruplarındaki çocuklardan 24'ü eğitime tabi tutulmaya başladı. Yaklaşık 3 aydır eğitim gören çocukların hedefi 6 ay sonra yapılacak olan milli takım altyapı seçmeleri. Bu seçmelerde Ağrı'dan bir sporcunun yer alması, alttan gelecek çocuklarımıza, projeyi destekleyen ve emek veren herkese ve en önemlisi Ağrı’ya umut olacak.

Bu vesile ile başta Ağrı ve ülkemiz için önemli hizmetler yapan Sayın İbrahim Çeçen'e,  İbrahim Çeçen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Gülseli Çeçen hanımefendiye ve projenin en önemli destekçilerinden biri olan, IC Vakfı Müdüresi Dr.Meral Dinçer hanımefendiye Ağrılı çocuklar adına teşekkür ediyorum. 

Önümüzdeki sayıda Bölgesel Amatör Ligin yapısına dair değerlendirmelerde bulunacağım.

 


Yorumlar

  1. Metin Cihan'ın iddialarına ilişkin bir açıklamanız var mı ? İleri sürdüğü iddialar gerçek mi ?

    YanıtlaSil
  2. Allah senin və senin gibilerin belasını versin. katıksız oç

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklarımıza Güvenin

Futbol… Milyonları peşinden sürükleyen bir endüstri. Yarattığı ekonomi o kadar güçlü ki, bir köşe yazısında anlatılamayacak büyüklükte. Antrenörü, simitçisi, muhabiri,reklamcısı, formacısı ve bir çoğu bu endüstriden faydalanmak için çabalıyor. Bir kesim var ki, bu endüstrinin en masumları. Çocuklar… Futbolda alt yapı önemli bir unsur. Önemli olduğu için herkes altyapıdan bahseder.  Siz hiç futbolda altyapının önemini bilmeyen federasyon yetkilisi gördünüz mü?  Veya altyapıya önem vereceklerini anlatmayan bir kulüp başkanına denk geldiniz mi?  Altyapı ile vakit kaybetmeyin diyen tek bir taraftar var mı?  Futbolda altyapının önemini hepimiz çok iyi biliyoruz değil mi?  Temeli sağlam olmayan bir bina çöker. O temeli sağlamlaştırmak o kadarda kolay değil. Size iyi bir tesis lazım öncelikle. Sonrasında bir veya iki futbol sahası. Finans kaynakları önemli tabiki. Malzemeyi de ihmal etmeyeceksiniz. Başarı için çocuğun fiziksel gelişimi ve okulu ile ilgilenecek bir ekip şart. Beslenme tam anla

Ali İhsan Varol Üzerine

Geçtiğimiz günlerde Ağrı çok önemli bir değerini son yolculuğuna uğurladı. 1940 yılında Patnos’un Ürküt Köyün’de dünyaya gelen Ali İhsan Varol,  2020 yılında yaşadığı rahatsızlığa yeni düşerek hayatını  kaybetti. Memani aşiretine Ağrı’da büyüklük yapması, Badıllilerinin aile büyükleri arasında olması ve bir dönem siyasetle meşguliyeti, onu önemli ve değerli kılmıştı. Ürküt köyündeki bir evin odasında açılmış olan derslikte okumayı öğrendi.   Okulun olmadığı Ürküt’e 10 yıl sonra okul yapılınca 1950 yılında ilkokula başladı.  Babası Salih Ağa’nın 1969 yılında vefatı sonrasında  Ali İhsan Varol köyün hemde ailesinin yükünü omuzlarında hissetti. 1978 yılında Patnos’ta Mercuri ve Asi aşiretleri arasında meydana gelen husumet sonrasında 26 kişi hayatını kaybetmiş, aşiret olayları  Patnos’un dışında Malazgirt, Bulanık ve Erciş’e sirayet etmişti.  Ali İhsan Varol, dönemin  Senatörü Kasım Küfrevi ve Milletvekili Kerem Şahin’i  yanına alarak bu önemli barışa imza atmış, Ürküt Köyü’n